Прицільний удар: у незламному місті Запорізької області ворог зруйнував історичну будівлю

Переглядів: 2350

20 серпня 2023 14:36

Прицільний удар: у незламному місті Запорізької області ворог зруйнував історичну будівлю фото

У Оріхові зруйновано об’єкт культурної спадщини – пам’ятку архітектури та містобудування місцевого значення

Прицільний удар по історичній будівлі “Будинок торгових рядів”, де розташовувався комунальний заклад «Центр культури і дозвілля» Оріхівської міської ради, – є безперечним доказом нищівного прагнення ворогів розчавити самобутність оріхів’ян. Про зруйновану пам’ятку розповідається на сайті Запорізької ОВА.

Як відомо з історичних довідок, наприкінці ХІХ ст. у північній частині Базарної площі купець Парфьонов власним коштом вибудував критий торговельний пасаж, за яким утвердилась назва Торгові ряди. Цей будинок став чи не найголовнішою окрасою міста Оріхів.

У стильовому вирішенні будівля становила приклад використання класицистичних традицій, в архітектурному рішенні - споруда доби пізнього історизму. 1 січня 1923 року у торговельному пасажі розмістили культурно-освітню установу під назвою Оріхівський вітальний будинок, а до недавніх часів в будинку функціонував комунальний заклад «Центр культури і дозвілля» Оріхівської міської ради, який нещодавно відзначив 100-річчя культурно-просвітницької діяльності.

Цінність закладу полягала у збереженні історії. Тут вирувало професійне творче життя 25-ти працівників, реалізовувалось 162 заходи, діяло 20 клубних формувань, 11 з яких дитячих, що об'єднували 318 учасників (з них 174 діти), 5 любительських об'єднань та клубів за інтересами, пріоритетними напрямками яких було національно-патріотичне виховання, розвиток художньої самодіяльності, народної творчості, пропаганда народної спадщини, робота з молоддю та дітьми.

Мешканці Оріхова прагнули до збереження та підвищення функціональності пам'ятки, готувалися документи на її реставрацію. У 2016 році Науково-дослідним інститутом пам’яткоохоронних досліджень м. Києва виконано наукове-технологічне обстеження споруди.

Будинок торгових рядів демонстрував яскравий приклад архітектури торговельного закладу періоду розквіту провінційного міста, а пластичне оздоблення фасадів кінця XIX століття становило приклад псевдокласицистичного декору доби історизму. Пластичне оздоблення інтер’єрів закладу культури становило приклад псевдокласицистичного декору доби соцреалізму. Люстри в концертному залі та фоє, бра у концертному залі - зразки декоративно-ужиткового мистецтва радянського періоду середини XX століття.

«Підступний ворог, ховаючись за сумнівними лозунгами та брехливими обіцянками, нищить, паплюжить матеріальну, культурну і духовну спадщину – красу українських міст, містечок і сіл. Перетворює на згарище і потрощене каміння все, до чого здатен дотягтися. Викорінює культуру, викривлює пам'ять.

Після звільнення нашої землі від ворога, відбудований і реставрований Будинок торгових рядів перетвориться на одну з багатьох наріжних цеглин відродження культури і культурної спадщини України», - зазначається на сайті Запорізької ОВА.

 




Схожі новини: